Anpassa sidan In English
 
 

Vävar i Västernorrland

2 februari 2013-21 april 2013

Nu har du möjlighet att beundra länets 11 vävnader som var utställda sommaren 2012 på Nordiska museet i Stockholm. De finns på Textilarkivet i Sollefteå från 2 februari till 21 april 2013.

Violet Vasell Henriksson har vävt tre damastvävnader inspirerade av en väst som bars första gången på 1840-talet vid en konfirmation i Junsele. Berit Öberg har vävt damast inspirerad av ornament på Ångermanlandsbrudarna.

Bottentäcketekniken härstammar från 1800-talets mitt och vävdes av bröderna Pehr och Zachris Pehrsson i Kubbe, Anundsjö. Åsa Viksten Strömbom har gjort flera vävnader i den speciella bottentäcketekniken. På Nordiska museet ställde hon ut ett täcke vävt i entrådigt ullgarn. Åsa deltog även med en dyna som hon gjorde i INEXTEX-projektet. Åsa hämtade inspiration från Myckelgensjö  till sin halvrya i ryagarn. Garnet tillverkas av Wålstedts textilverkstad i Dalarna. I samma material har Ingrid Södersten vävt en halvrya, en glesrya med partier utan ryaknutar. Ingrid har inspirerats av en gammal sliten rya i Textilarkivets samlingar.

Från projektet Vävar i Västernorrland fanns tre Ångermanlandsdrällar representerade. Mönstren är tagna ur en vävbok från 1920 handskrivna av Judith Sondell f. Eriksson (1896-1978) i Näset, Långviksmon. Astrid Westerlund och Maj-Britt Aspholm hade vävt var sin halvlinneduk och Margareta Thorsell deltog med en bomullsduk med mönster ur den gamla vävboken.

På Textilarkivet Västernorrland visas för första gången resultatet från projektet Vävar i Västernorrland. Teknikerna som är representerade är Tynderödräll, en sålldräll, och Ångermanlandsdräll. Det är många dukar men också handdukar och en glesripsmatta som finns att beundra. Vävstugor och enskilda väverskor har utfört vävningen. Alstren i Tynderödräll är formgiven av Lisbeth Malm, Sundsvall och Ångermanlandsdrällarna av Kerstin Lindström, Härnösand.

Parallellt med Vävar i Västernorrland har Eva Carlborg, länshemslöjdskonsulent i Gävleborg gjort ett vävprojekt kallat "Vävar för offentlig miljö".  Fem professionella vävare i Gävleborgs län har deltagit i projektet. Utifrån studiebesök och uppdragsformulering enligt designmodellen har de formgivit och producerat textilierna. Vävarna kan ses som ett smakprov på vilka möjligheter den lokala, småskaliga tillverkningen kan erbjuda. Monteringarna är unikt formgivna för projektet och utförda av Länskultur Gävleborgs ramverkstad och Johan Åberg.

Medverkande i projektet "Vävar för offentlig miljö" är Margareta Drakenberg, Edsbyn, Ulla Forsberg, Gävle, Kristina Jeanjour, Forsa, Kerstin Lindell, Gävle och Elin Westlund, Alfta.

 

 


 

 

7

4

6

Gavleborg
Matta från projektet Vävar för offentlig miljö, Gävleborg.