Anpassa sidan In English
 
 

Stickmagi textilkonst från Färöarna

27 maj-9 september 2012

På Textilarkivet Västernorrland i Sollefteå visas för första gången en kollektion Färöisk stickkonst. De textila bilderna är nyskapande för sin tid och djärva i färgsättningen

Det är Katrina Maria Hansen, kallad Mia, som skapat 9 stickade täcken på 1960 och 1970 talet. Tekniken är rätstickning i små komponenter och hopmonterade till stora enheter. Täckena är stickade i ullgarn, akryl, bomullsgarn, lurex och återbrukat garn är cirka 200 cm höga och cirka 130 cm breda.

Mia kunde inte förklara hur hon började sticka sin konst, en dag fanns de i hennes huvud. Lika plötsligt som hon började sticka slutade hon. Förklaringen till det är lika enkel som mänsklig. Mia var mycket fåfäng och ville inte visa sig med glasögon.  Katrina Maria Hansen föddes 1913 i den lilla byn Gjogv och dog i Färöarnas huvudstad Torshavn 2010.

Johanna av Steinum upptäckte Mias konst i samband med ett examensuppdrag. Hon är den andra formgivaren som visas på Textilarkivet Västernorrland. Johanna av Steinum har deltagit i modevisningar i Paris och Köpenhamn. Johanna ställer ut stickade klänningar och tröjor.

Tid: 27 maj-9 september 2012. Öppet onsdag-söndag kl. 12-16. Gratis entré. Plats: Textilarkivet Västernorrland, Sollefteå 
Arrangörer: Länshemslöjdskonsulenterna, Textilarkivet Västernorrland, Ångermanlands Hemslöjdsförening och Medelpads Hemslöjd Ideell Förening.

1
Stickadkost av Katrina Maria Hansen. 
Foto: Per á Hædd