Anpassa sidan In English
 
 

Bunden tärningsväv-bottentäckeväv

4 oktober 2014 - 18 januari 2015

Fälltäcke i bottentäcketeknik i entrådigt ullgarn från Wålstedts Textilverkstad AB. Foto: Bengt-Arne Ignell

På Textilarkivet Västernorrland finns några vävda täcken, provbitar, kolorerade bilder och svart-vita foton på vävnader som benämns som bottentäcken. Bottentäcke är i Ångermanland en gammal benämning på fälltäcke. Täckena och proverna härstammar förmodligen från två bröder, Pehr och Zackris Persson från Kubbe i Anundsjö. Bröderna var födda kring sekelskiftet 1800 och benämndes som yrkesvävare.

De efterlämnade en unik vävskatt, tekniken som kom att benämnas som bottentäcke i Länsmuseet Västernorrlands uppteckningar. Förutom täckena och proverna i Västernorrland finns endast en eventuellt två vävnader i samma teknik.

Åsa Viksten Strömbom från Bälinge (med rötter i Ångermanland) har forskat i tekniken och sammanställt sitt material i skriften Vävarna i Kubbe, Vävarbröder och Bottentäcken. Åsa som är utbildad handvävare har provat tekniken i flera olika kvaliteter och vävt flera textilier. Vävnaderna ställer hon ut på Textilarkivet Västernorrland i Sollefteå som samtidigt visar sin unika samling av bottentäcken.

Åsa har redan ställt ut på Nordiska museet i samband med Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbunds 100-års jubileum 2012 och på Vävmässan i Leksand. På Vävmässan i september 2014 i Umeå deltar Åsa med sina vävnader och föreläser om vävarbröderna Persson. Åsa håller en föreläsning om tekniken i anslutning till vernissage på Textilarkivet Västernorrland.

 

 

 


 

 

Program
Lördag 13 september 12.15
Förvisning med Textilarkivets bottentäcken

Lördag 4 oktober kl 12.15
Invigning av hela utställningen, och föreläsning av Åsa Viksten Strömbom.