Anpassa sidan In English
 
 

Folkdräkt

Vid förra sekelskiftet växte ett intresse för den svenska folkdräkten, framför allt bland landets societet och konstnärer. Det blev populärt att klä sig i nationaldräkt.

Senare under 1900-talet spred sig intresset till bredare kretsar. Det blev en viktig angelägenhet för landets hembygds- och hemslöjsföreningar att söka en för landskapet eller socknen typisk folkdräkt, så även för Ångermanlands och Medelpads hemslöjdsföreningar.

I Ångermanland skapandes två kvinnodräkter, en nordlig och en sydlig dräkt, utifrån plagg som kommit fram vid inventeringar. Till den norra dräkten valdes en "hel kjol" från Hädanberg i Anundsjö socken som utgångspunkt. Överdelen fick en blus med rund eller fyrkantig urringning och trekvartslånga ärmar med hålsöm. Ingenting tydde på att det funnits ett förkläde. Därför avstod man till en början från ett sådant.

Den södra dräkten hade många olika förlagor. Livstycket, till exempel, hade ett rött livstycke från Stigsjö socken samt ett brudlivstycke från Junsele socken som förebilder, men kom att utföras i annat material. Brudlivstycket fick dessutom en annan färg än originalet. Ett plagg i Murbergets samlingar blev förebild för dräktens överdel med krage och lång ärm. En beskrivning vittnade om det vita förklädet och en kyrkväska från Junsele socken kopierades till dräkten.

För mansdräkten i Ångermanland blev västar i Junsele socken förebilder. En skräddare från bygden sydde upp en dräkt efter sitt barndomsminne. Beskrivningar visade att den dräkten överensstämde väl med en för hela landskapet tidigare gemensam dräkt. Den enda skillnaden var randningarna i västen, de skulle vara ur samma väv som kvinnornas kjolar.

I Medelpad utlyste hembygdsföreningen en pristävling för att få fram en Medelpadsdräkt. Tävlingskommittén fastnade för ett livstycke och en kjol från Torps socken. Delarna kombinerades i början med en blus med krage, en kjolväska och en bindmössa med stycke. Dräkten hade till en början inget förkläde, det tillkom i senare versioner.

Medelpadsdräkten kom att kombineras med olika dräktdelar under olika tider. Den manliga dräkten från Medelpad skapades
utifrån plagg som påträffats under inventeringar i landskapet. Liksom den kvinnliga dräkten har den skapats i olika versioner
under 1900-talet.

 


 

Bild på folkdräkter